Platentektoniek

Hieronder kun je de atlas over platentektoniek bekijken en uitproberen. Zet verschillende kaartlagen aan en bekijk welke functies en geo-tools er mogelijk zijn.
De real-time data voor de kaarten over de aardbevingen van vandaag, afgelopen week en afgelopen maand wordt elke minuut gecontroleerd bij de USGS.

Hieronder een paar schermafbeeldingen uit deze kaartenverzameling. Gebruik de kaartlagen voor frontale uitleg, of laat leerlingen ontdekkend leren met EduGIS.

Mis je een kaartlaag? Laat het ons weten, dan voegen we hem toe!

Bezig met tektoniek en geologie in de les?

Maak dan handig gebruik van deze atlas.

  • Laat de leerlingen eens wisselen van achtergrondlaag: Welke is de beste voor dit onderwerp?
  • Met de kaartlaag “Relief” verander je een platte/vlakke kaart in een prachtige 3D-reliefkaart. Zoom in en uit voor meer of minder detail.
    Je kunt hiermee allerlei begrippen kunt toelichten.

     

    •  denk aan de mid-oceanische ruggen, troggen, plooiingsgebergten, hoogvlaktes en ga zo maar door.
  • De leerlingen en jij vinden hier ook de “Aardbevingen” van een willekeurige week in het verleden. Zien jouw leerlingen een patroon?
  • Door de laag “Plaatgrenzen” ná die van de aardbevingen te laten zien, kun je duidelijk maken dat de plaatgrenzen worden bepaald door de aardbevingen.
  • Laat nu de leerlingen een lijn tekenen over een tectonische zone en laat ze de doorsnede tekenen (op papier). Je kunt natuurlijk je eigen leerdoelen opstellen en de bovenstaande kaartlagen gebruiken om die te behalen.